Dernier hommage à Alex Loef -> 19/02/2021

50 motards dont plusieurs Belges

Foto's zijn van Gijs Vermeulen

Alex is geboren in Ophemert op 21 oktober 1951.  Hij kwam uit een gezin van 8 kinderen, hij had 5 broers en 2 zussen die ieder hun weg zijn gegaan.  Tot 1 juli 1996 heeft Alex in Ophemert gewoond.  Toen het ouderlijk huis weg moest vanwege de dijkverzwaring zocht Alex een nieuw onderkomen. Hij was zeer enthousiast over de  woning aan de Bommelweg.  Landelijk omringd met dieren was wat Alex zeer aansprak.   Op 8 juli 1996 heeft hij zijn intrek genomen aan de Bommelweg.

Alex  heeft ruim 40 jaar bij de gemeente gewerkt als archivaris.  Hier was hij op zijn plaats.  Feilloos kon je aan hem vragen wat je zocht en hij had de stukken binnen no time tevoorschijn.  Hij heeft het in Neerijnen heel erg naar zijn zin gehad.  De collega’s die hij om hem heen had voelden voor hem als een soort familie.   Daarom bleef hij na zijn pensioendatum nog 2 dagen in Neerijnen werken.  Toen de herindeling per 1-1-2019 een feit was en Neerijnen niet meer bestond is Alex ook gestopt.  Ik ben in Neerijnen 33 jaar de collega van Alex geweest.

Alex was een motorrijder in hart en nieren.  Motoren en alles wat hiermee te maken had waren zijn grote passie.  Ieder weekend was Alex op pad met de motor en hij ging graag zo’n 4 keer per jaar op vakantie met de motor naar het buitenland.   De tourritten die hij heeft gereden  zijn werkelijk niet te tellen. In zijn huis staan ontelbaar veel bekers en zijn de muren behangen met medailles die hij kreeg als hij een tourrit had gemaakt.  Zijn motorvrienden waren voor Alex ook zijn familie.  En dan niet te vergeten het fotograferen wat Alex graag deed.   Na iedere vakantie had hij een paar duizend foto’s gemaakt die hij ook deelde met veel collega’s, vrienden en bekenden.    Iedere foto gaf hij een naam en nummer en vaak een tekst erbij.  Zo werkte hij na een weekend of vakantie dagenlang zijn fotoarchief bij.    Ook was hij zeer geïnteresseerd in de geschiedenis.  Hij bezocht dan ook vaak monumenten en historische plaatsen.

In 2016 is Alex hard ziek geweest.  Hij heeft lange tijd moeten revalideren.  Het grootste verdriet was dat hij niet met de motor op pad kon.  Maar tijdens het revalideren deed hij er van alles aan om zijn conditie op peil te krijgen en weer de kracht te krijgen de motor te kunnen starten.  Na een jaar ging hij  voorzichtig proberen zijn eerste rit te maken en dit ging goed.  Hij had zich voorgenomen alleen nog maar  ritten  te maken in het buitenland op redelijk vlak terrein en dat lukte.  Hij genoot weer volop.   Hij had ook een electrische fiets en hiermee legde hij lange afstanden af naar allerlei natuurgebieden om foto’s te maken.  Ook maakte hij iedere dag een wandeling om zo zijn conditie op peil te houden.   Ook vond hij het gezellig om hier en daar een praatje te maken en een kopje thee te drinken.

Alex heeft van het leven genoten.  Zijn contact met zijn motorvrienden waren voor hem heel waardevol.  Wij als buren hebben geprobeerd hem daar waar nodig te helpen en te ondersteunen. Met Kerst en Oudjaarsavond was hij altijd bij ons en hij genoot hier dan ontzettend van.   Ik heb de afgelopen week veel contact gehad met vrienden en kennissen.  Hij had naar hen ook uitgesproken hoe hij het naar zijn zin had in de Bommelweg.   “Ik woon wel apart maar niet alleen en dat geeft mij een fijn gevoel.  Ze kijken naar me om ”.    

Zo zag ik hem ook op vrijdag 12 februari voorbij komen.  Hij wandelde in een behoorlijk tempo en heeft onderweg weer veel foto’s gemaakt.  De foto van natuurgebied De steendert op de rouwkaart is door Alex zelf genomen die middag.

Helaas is dit zijn laatste wandeling geweest want op zaterdagochtend 13 februari is Alex in zijn slaap overleden.   Ieder jaar kreeg Alex  van ons een Historisch nieuws dagkalender.  De kalender lag opengeslagen op 12 februari.    De kaartjes voor de tourritten 2021 in Belgie lagen al klaar.  Helaas mocht dit niet meer zo zijn.  Alex, je was een man van weinig woorden maar in je eigen wereldje zeer sociaal bewogen blijkt uit de contacten met verschillende goede doelen.  Je was bijzonder om wie je was. De rit van de Bommelweg naar de begraafplaats hier in Ophemert is jouw laatste rit geweest. Alex,    je bent nu onderweg en ik hoop dat jouw eindbestemming  in de hemel zal zijn en je hier je rust zult vinden. 

 

Tenslotte wil ik namens onze familie iedereen bedanken voor zijn/haar aanwezigheid.   Oud collega’s,  vrienden, kennissen, de motorvrienden die Alex begeleid hebben tijdens zijn laatste rit.

In het byzonder wil ik ook een woord van dank uitspreken aan de begrafenisondernemers  Trudus en Lidia van der Plaat die met grote aandacht en respect deze uitvaart hebben verzorgd.

Conny Grandia